Van der Linde ArchitectenVan der Linde Architecten
Van der Linde ArchitectenVan der Linde Architecten

Throwback: “Cinema Almelo: Een architectonisch meesterwerk van Van der Linde Architecten”

23 juni 2023
  • Deel dit

In het hart van Almelo staat een bijzondere plek waar mensen samenkomen om te genieten van film, cultuur en gezelligheid. Het is de lokale bioscoop, ontworpen door het architectenbureau Van der Linde. Nu, jaren later, kijken we terug op deze iconische plek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de wetenschap dat één van de oudste bioscopen van Nederland te Almelo binnen afzienbare tijd zijn poorten zou sluiten, de mogelijkheid tot het aankopen van een voormalig Balkanrestaurant aan het gezelligste horecaplein van Almelo, het Prinses Catharina van Amaliaplein, en de liefde voor een leefbaar Almelo, heeft Voskamp Vastgoed doen besluiten te onderzoeken of een nieuwe bioscoop met vier zalen en drietal horecaruimten haalbaar zou zijn.

Het betreft een binnenstedelijke locatie, met de vereiste handhaving van de historische gevel van het voormalige Balkanrestaurant, nagenoeg in hartje centrum, naast een busbaan, op de plek van het historisch postkantoor van Almelo.

Binnenin de bioscoop ontvouwt zich een wereld van luxe en comfort. De foyer is ruim en uitnodigend, met stijlvolle meubels en een verfijnde inrichting. Er is oog voor de kleinste details, zoals de verlichting die zorgvuldig was ontworpen om een warme en gastvrije sfeer te creëren.

De nieuwbouw diende aan de meest recente eisen van geluidsisolatie te voldoen, zowel bij de beleving van de film als naar buiten naar de omwonenden. Belangrijk aandeel is hierbij geleverd door het akoestisch bureau Peutz.

Wilt u meer zien van ons werk in Almelo? Bekijk dan deze pagina.