Stalen verbouwing

  • Van der Linde Architecten
  • Hutten metaal
  • Hardenberg
  • Oplevering 2018


Indrukwekkend zodra je een stap over de drempel zet en vanuit de vernieuwde woonkeuken en vanaf het aangebouwde terras uitkijkt op een prachtig weidelandschap.

Sleep
mij

Een huis als een mooi, aangenaam nest

mooie zichtlijnen

In een klein dorpje in Overijssel bezoeken we een, door Van der Linde Architecten verbouwde woning. De voorkant van dit huis is onopvallend en lijkt op een bungalow uit de jaren zeventig. Maar redelijk gewoon maakt snel plaats voor best indrukwekkend zodra je een stap over de drempel zet en vanuit de vernieuwde woonkeuken en vanaf het aangebouwde terras uitkijkt op een prachtig weidelandschap. In het midden van de tuin lonkt een heerlijk zwembad en op de aangelegde crossbaan ernaast kunnen vader en zoon hun hobby botvieren. Maar het meest bijzondere van dit blikveld is misschien toch wel het grote ooievaarsnest dat een ooievaarskoppel huisvest. En dat is best apart want ooievaars zijn zeer kieskeurig als het gaat om de keuze van hun woning en wie weet, ook over hún uitzicht.

Ook in dit huis is er veel zorg besteed aan mooie zichtlijnen. Overal is interactie mogelijk. Van binnen naar buiten maar ook met elkaar. Dit huis en de bewoners passen bij elkaar.

Op het terras staan twee tafels. Een enorme lange tafel voor vrienden en familie die regelmatig komen eten en borrelen. De kleine tafel dichtbij de keuken wordt het meest gebruikt. In de woonkeuken staat een kookeiland met veel ingebouwde lades en opbergruimte. De gas- haard en andere keukenapparatuur zijn weggewerkt in een koof die met LEDs verlicht kan worden. Boven de eettafel bevindt zich een akoestisch plafond waarin speakers, rookafzuiging en spotjes zijn ver- werkt.

De bewoonster vertelt waarom ze vier jaar geleden besloten om hun huis ingrijpend te verbouwen: “Ik hou erg van koken maar mijn man vond het ongezellig als we tijdens het kokkerellen geen contact hadden met elkaar. We wilden graag een grote woonkeuken en nog een extra slaapkamer boven. Ook zou een groot terras met buitenkeuken heel goed aan ons besteed zijn. De architect heeft als antwoord op onze vraag een moderne kubus ontworpen die vanaf de nok van het oude dak naar achteren is gebouwd waardoor we nu een zee van licht en ruimte hebben. Het is een prettig en praktisch huis geworden. Een huis om in te leven en daar genieten we elke dag van.”

Sleep
mij
GEÏNTERESSEERD in een samenwerking, of meer weten over dit project?